Evropský měsíc rozmanitosti: Škoda Auto se zaměřuje na podporu
vzájemného respektu k genderu a mezi generacemi

› Škoda Auto se počtvrté za sebou připojila k Evropskému měsíci rozmanitosti
› Pod heslem „Škoda Auto: místo pro každého“ automobilka zdůraznila význam rozmanitosti, začleňování a vzájemného respektu ve společnosti i na pracovišti stejně jako přínos mezinárodní spolupráce
› Rozmanitost, začleňování, spravedlivý a rovný přístup jsou samozřejmou součástí firemní kultury a jsou pevně zakotveny ve Strategii diverzity 2030
› Automobilka v květnu vydala Výroční zprávu diverzity 2023 s řadou pozitivních výsledků, jako je nárůst podílu žen ve vedení a internacionalizace managementu

Mladá Boleslav, 3. června 2024 – Škoda Auto se počtvrté za sebou připojila k Evropskému měsíci rozmanitosti. V květnu jej vyhlašuje Evropská komise, aby upozornila na význam diverzity a inkluze na pracovišti i ve společnosti s ohledem na ochranu práv zaměstnanců a zaměstnankyň i na rychle se měnící pracovní prostředí. Česká automobilka opět připravila celou řadu aktivit, které se letos pod heslem „Škoda Auto: místo pro každého“ zaměřují především na respekt napříč věkovými generacemi a k genderu, ale i na mezinárodní spolupráci. V aktuálním vydání Výroční zprávy diverzity 2023 Škoda Auto zveřejňuje zásadní milníky dosažené v minulém roce, jako je například zvýšení podílu žen ve vedení společnosti na 18,3 % (nárůst ze 14,6 % v roce 2021) nebo navýšení poměru zahraničních pracovníků ve vedoucích pozicích na 31 %.

„Hodnoty jako respekt a ohleduplnost ke každému jedinci patří k hlavním pilířům společnosti Škoda Auto, a proto se již čtvrtým rokem připojila k Evropskému měsíci rozmanitosti. Mám velkou radost, že rozmanitost a začleňování zaznamenaly v naší společnosti mimořádný rozvoj. Je zcela zřejmé, že budování otevřené firemní kultury má přínos nejen pro všechny zaměstnance a zaměstnankyně, ale příjemné a ohleduplné pracovní prostředí pomáhá společnosti Škoda Auto, aby plnila své ambiciózní cíle a vytvářela tvůrčí a spravedlivé podmínky pro všechny.“

Maren Gräf, členka představenstva společnosti Škoda Auto pro oblast Lidé a kultura

„Škoda Auto: místo pro každého“
Letošní heslo projektů zaměřených na podporu rozmanitosti a začleňování je „Škoda Auto: místo pro každého“ a odráží respekt k výjimečnosti každého jedince i otevřenost společnosti Škoda Auto. Na podporu tohoto motta vytvořila automobilka také video, ve kterém se zaměstnanci a zaměstnankyně dělí o své názory a postoje. Zvláštní zřetel se tento rok věnuje mezigenerační interakci či ohleduplnosti k odlišnostem lidí různých věkových skupin.
Vrcholem interních aktivit k Evropskému měsíci diverzity ve společnosti Škoda Auto byla zaměstnanecká akce Diversity Community Meet up. V rámci této události se účastníci prostřednictvím interaktivních workshopů seznámili s tématy, jakou jsou neurodiverzita, generace Z (tedy generace osob narozených „v době internetu“, nejčastěji od roku 2000) nebo domácí násilí. Především pro zahraniční zaměstnance bylo určené setkání Internationals@Škoda se společným výletem, prezentacemi i diskuzemi. Další projekty se týkaly kariérního rozvoje žen a nově založené zaměstnanecké skupiny Women@Work, nových technologií, podpory zaměstnanců z komunity LGBT+ pomocí streamované přednášky skupiny Škoda Proud či používání inkluzivního jazyka na pracovišti. Zaměstnanci společnosti Škoda Auto se rovněž zúčastnili charitativního běhu Fun & Run proti homofobii a dalším formám diskriminace.

Akce se konaly během celého měsíce května a naváží na ně aktivity v dalším průběhu roku, jako je účast na konferenci Pride Business Forum nebo průvod zaměstnanců na festivalu Prague Pride.

Vzájemný respekt, tolerance a pochopení jako základ firemní kultury
Již tři roky v podniku působí zaměstnanecká skupina Škoda Proud, která je otevřena všem, kdo chtějí podporovat témata rozmanitosti a začleňování. Škoda Auto ve spolupráci s Odbory KOVO dlouhodobě buduje a rozvíjí firemní kulturu a pracovní podmínky s ohledem na potřeby svých zaměstnanců. Od roku 2006 mimo jiné provozuje chráněné centrum s pracovními místy pro osoby se zdravotním znevýhodněním. V roce 2019 podepsala Evropskou chartu diverzity, která aktivně podporuje přijetí, rovné příležitosti a kulturní rozmanitost. V roce 2023 se stala prémiovým členem Pride Business Fora a také součástí komunity D&I Shapers, dvou předních platforem pro rozmanitost a začleňování.

Aktuální Výroční zpráva diverzity 2023 s řadou pozitivních výsledků
Na začátku května bylo zveřejněno nejnovější vydání Výroční zprávy diverzity, které shrnuje četné projekty společnosti Škoda Auto podporující lidská práva a vzájemné pochopení, a dokládá tak její závazek vůči těmto tématům. Zpráva poskytuje komplexní informace k řadě projektů v oblastech rozmanitosti a inkluze. Vloni se společnosti Škoda Auto podařilo zvýšit podíl žen v managementu na 18,3 % (14,6 % v r. 2021), podíl zahraničních pracovních sil ve vedení narostl na 31 %.

Cíle společnosti Škoda Auto v rámci Strategie diverzity 2030 jsou komplexní a mezi klíčové úkoly patří zajistit do roku 2030 podíl žen v managementu na úrovni 25 %, pomáhat mezigenerační spolupráci a rodinám s dětmi, aktivně podporovat zaměstnanecké skupiny a zaměstnance LGBT+ či zavádět opatření pro osoby se zdravotními omezeními.

Jako jeden z největších soukromých zaměstnavatelů v České republice je rovněž Škoda Auto od roku 2019 signatářem Charty diverzity České republiky. Zároveň úzce spolupracuje s organizací Byznys pro společnost, největším partnerem CSR Europe, stejně jako s národním koordinátorem lokální české verze Charty diverzity.