Škoda Auto vyrobila první vozy modernizovaného modelu Octavia v závodě Kvasiny

› Kapacitu kvasinského závodu využívá Škoda Auto k výrobě dalších kusů modernizované modelové řady Octavia
› Výroba modelu Octavia bude nadále souběžně pokračovat i v Mladé Boleslavi, kde automobilka tímto strategickým krokem uvolní kapacitu pro výrobu modelů Enyaq, Enyaq Coupé a Elroq
› Od roku 1996 Škoda Auto vyrobila téměř 7,5 milionu vozů Octavia

Mladá Boleslav / Kvasiny, 29. srpna 2024 – První modernizovaný model Octavia vyrobený v závodě v Kvasinách sjel z výrobní linky. Výrobu dalších kusů tohoto bestselleru značky v Kvasinách umožnil přesun výroby nové generace modelu Superb do závodu Volkswagen v Bratislavě. Výroba modelu Octavia souběžně pokračuje i nadále v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Od uvedení první moderní generace vozu Octavia v roce 1996 automobilka do dnešního dne vyrobila téměř 7,5 milionu kusů tohoto modelu.

„Výroba dalších kusů modelu Škoda Octavia v kvasinském závodu nám umožňuje efektivně využívat naši pružnou výrobní síť a plně vytěžovat kapacity závodů. Kromě komplexní přípravy na zahájení výroby dalších kusů modelu Octavia v Kvasinách jsme zde otevřeli školicí středisko, které je ideálním prostředím pro další vzdělávání a zvyšování kvalifikace našeho týmu. Všem kolegům zapojeným do tohoto projektu upřímně děkuji za úsilí a obětavost, které do celého procesu vložili.”

Andreas Dick, člen představenstva společnosti Škoda Auto pro oblast Výroby a logistiky

Školicí středisko přizpůsobené různým úrovním vzdělávání
Kvasinský závod vyrábí velké SUV Kodiaq, výrobu dalších kusů modernizované čtvrté generace modelu Octavia spustil na stejné výrobní lince jako model Karoq. V souvislosti s přípravou na výrobu omlazeného modelu Octavia v Kvasinách společnost otevřela i školicí středisko, které nabízí vysoce moderní technologie, tři robotická pracoviště pro praktický výcvik a dvě učebny pro pokročilou teoretickou výuku.

Škoda Octavia: přelomový a trvale vysoce žádaný model
První moderní generace vozu Škoda Octavia sjela z výrobní linky mladoboleslavského závodu v roce 1996. Jednalo se o první model vyvinutý plně pod křídly koncernu Volkswagen. V březnu roku 1998 Škoda představila ještě prostornější model Octavia Combi a v roce 1999 přišla první varianta s pohonem všech čtyř kol.

Druhá generace modelu Škoda Octavia, vyráběná v letech 2004-2013, nabídla oproti předchozí generaci modernizovanou řadu motorů, vylepšenou technologii, robustnější karoserii a masivní mřížka chladiče dostala tvar lichoběžníku.

Třetí generace modelu stavěla na tehdejší nové koncernové platformě MQB A a standardně nabízela zavazadlový prostor o objemu 590 l u verze liftback a 610 l u verze kombi. V roce 2017 přišel omlazený model s dělenými světlomety a s možností vybavení technologií LED.

Současná čtvrtá generace modelu Škoda Octavia se poprvé objevila na scéně v listopadu 2019. Čtvrtá generace staví na modernizované platformě MQB. Některé benzinové motory lze navíc kombinovat s mild-hybridní technologií nebo pohonem všech kol. Letos na jaře prošel model Octavia celkovou modernizací, díky níž vůz získal osvěžený design, světlomety Matrix-LED druhé generace, prvky zajišťující zvýšenou bezpečnost a lepší pohodlí a také nové funkce včetně ChatGPT integrovaného do hlasové asistentky Laury.

Celkově automobilka vyrobila téměř 7,5 milionu kusů všech čtyř moderních generací vozu, které navazují na odkaz populárního historického modelu, jehož první exempláře se poprvé představily před 65 lety. V letech 1959 až 1971 vzniklo celkem 360 000 vozů, které byly dostupné jako dvoudveřový sedan či praktické kombi.

Související tiskové zprávy Na základě štítků: 2024, Dick, Kvasiny, Octavia, prodej, výroba, zákazníci

Vše