V Mladé Boleslavi bylo otevřeno nové dětské centrum, jeho vznik
podpořily Škoda Auto a Odbory KOVO

› Nové dětské centrum vzniklo ve zrekonstruované části budovy bývalého kina Forum
› Záštitu nad vybudováním nového zázemí převzala Škoda Auto ve spolupráci s Odbory KOVO a magistrátem města Mladá Boleslav
› Centrum je určeno pro hlídání předškolních dětí zejména zaměstnanců pracujících ve směnném režimu
› Škoda Auto se ve spolupráci s Odbory KOVO důsledně zaměřuje na prorodinnou politiku, která usnadňuje zaměstnancům spojení pracovního a soukromého života

Mladá Boleslav, 21. srpna 2024 – V Mladé Boleslavi bylo otevřeno nové dětské centrum, které se nachází ve zrekonstruovaných prostorách bývalého kina Forum na okraji Mladé Boleslavi, nedaleko hlavního výrobního závodu společnosti Škoda Auto. Zařízení vzniklo s finanční podporou společnosti Škoda Auto, přičemž náklady činily 600 000 Kč. K realizaci došlo v rekordně krátké době: od rozhodnutí v lednu 2024 uběhlo jen několik měsíců. Kapacita centra činí 15 dětí předškolního věku a je určena zejména pro potomky zaměstnanců pracujících na směny. Jedná se o další z mnoha forem podpory společnosti Škoda Auto pro rodiny s dětmi, mezi něž se dále řadí flexibilní pracovní doba, programy pro návrat do zaměstnání po mateřské nebo rodičovské dovolené či příspěvek při narození dítěte.

„V oblasti prorodinné politiky jsme ve společnosti Škoda Auto v uplynulých letech učinili spoustu pozitivních kroků, které usnadňují rodičům propojení pracovního a soukromého života. Otevření nového Dětského centra je jedním z dalších příspěvků, kterými reagujeme na potřeby našich zaměstnanců. Děkuji Odborům KOVO a zástupcům města Mladá Boleslav za podporu, díky níž nové Dětské centrum vzniklo.“

Maren Gräf, členka představenstva společnosti Škoda Auto pro oblast Lidé a kultura

„Již mnohokrát jsem řešil případy rodičů, našich zaměstnanců, kteří pracují na směny a snaží se zajistit hlídání pro své děti. Jsem rád, že mohu rodičům doporučit toto dětské centrum, kam, věřím, budou děti chodit rády a kde o ně bude dobře postaráno. Díky tomuto novému zařízení zajistíme adekvátní a bezpečné prostředí dětem našich zaměstnanců v časech střídání směn. Stejně tak můžeme tímto projektem zaujmout i širší veřejnost v regionu.“

Předseda Odborů KOVO, Jaroslav Povšík

Provozní doba od časných hodin pomáhá zaměstnancům pracujícím na směny
Výhodou nového dětského centra je jeho blízkost hlavnímu závodu Škoda Auto v Mladé Boleslavi, ale také provozní doba, která vychází vstříc zaměstnancům ve směnném režimu. Centrum ráno funguje mezi 5:15 a 7:00 a odpoledne je otevřené mezi 12:00 a 15:30.

Poskytovatelem služeb je organizace EleKaty, jejíž zakladatelky mají bohaté zkušenosti s provozováním známé místní mateřské školy Little Elephant. Centrum je určeno pro 15 dětí ve věku 2 až 6 let. Zařízení funguje na komerční bázi, běžná cena za využití této služby je 30 Kč za 90 minut, členové odborů KOVO MB platí dokonce jen 20 Kč. Za každých dalších 30 minut činí poplatek 50 Kč a zájemci si mohou dopředu zajistit místo přes rezervační systém.

Podpora rodičů s dětmi jako nedílná součást péče o zaměstnance
Škoda Auto se ve spolupráci s Odbory KOVO věnuje rozvoji prorodinné politiky, která usnadňuje zaměstnancům spojení pracovního a soukromého života. Základem je aktivní podpora při návratu do práce po mateřské nebo rodičovské dovolené. Personalisté pomáhají při hledání různých možností pro uplatnění rodičů, rozšíření kvalifikace a další rozvoj kariérního postupu.

Připraveny jsou i řady benefitů pro zaměstnance a zaměstnankyně na mateřské a rodičovské dovolené, například příspěvek při narození dítěte, poskytování pracovního volna s náhradou mzdy na péči o dítě do 12 let věku, pracovní volno s náhradou mzdy při narození dítěte, příspěvek na jesle a řada dalších.

Škoda Auto ve spolupráci s Odbory KOVO představila v rámci konceptu New Work také nové formy práce, které reagují na poptávku zaměstnanců po větší flexibilitě.